
recipe (สูตร)
1 lb. chicken dark meat is the best! ไก่
1-11/2 c. chicken stock น้ำซุปไก่
4-6 glove of garlic กระเทียม
ุ6-7 slice of ginger ขิง
1 Tbsp. brown sugar ช้อนโต๊ะ น้ำตาลทรายแดง
1 Tbsp. oyster sauce น้ำมันหอย
2 Tbsp. soy sauce ซอสภูเขาฝาเขียว
1 tsp. black soy sauce (no worry if you not have it ) ซีอิ้วดำ
1 c. green onion ต้นหอม
1. Marinade chicken with all the ingredient but the chicken stock, green onion for about 1/2 hour. หมักไก่กับเครื่องปรุงทั้งหมด ยกเว้นน้ำซุปและต้นหอมเอาไว้ประมาณครึ่งชม.
2.Add the chicken stock just for cover the chicken in the medium pot let cook with the lid on about 30- 40 min. until the chicken cook and tender. Please check the liquid if it too dry or run out of stock just add some more any time. ใส่น้ำซุปแล้วยกขึ้นตั้งไฟประมาณครึ่งชม.ถึงสี่สิบนาทีจนกว่าไก่จะนุ่ม พยายามเช็คน้ำในหม้อด้วยว่าไม่แห้งเกินไป ถ้าแห้งก็เติมน้ำอยู่เรื่อยๆ
3.Turn off the heat then add green onion and put the lid back on until you ready to eat the YOU DONE !
ปิดไฟแล้วใส่ต้นหอม ปิดฝาเอาไว้จนกว่าจะพร้อมเสิร์ฟ เสร็จแล้วคร้า